Mechelse herder aanschaffen ? Wat je eerst zeker moet weten.

De Mechelse herder gaat bijna twee eeuwen terug en komt uit Mechelen. Vandaar ook de naam Mechelse herder. In het frans is Mechelen Maline en wordt de hond ook vaak een Malinois genoemd. Letterlijk vertaald, inwoner of afkomstig van Mechelen.

Dit hondenras is selectief gefokt als werkhond en het is wellicht de meest populaire Belgische herder. We hebben ook nog de Tervuerse, Groenendaeler en Laekense maar die komen minder voor en worden ook niet zo vaak meer getraind als werkhonden.

Hoewel de Mechelaar oorspronkelijk werd gebruikt om te helpen op de boerderij bij het hoeden van vee, anno 2021 zien we ze meestal terug bij politie, leger en reddingsoperaties. Dit komt vooral door zijn intelligentie maar ook omwille van zijn veelzijdigheid. De hond is snel, gespierd, niet al te groot en niet al te zwaar. Hij heeft een groter uithoudingsvermogen dan een Duitse herder en kan omwille van zijn lichte bouw ingezet worden in complexere operaties waarbij over hoogtes moet gesprongen worden.

Karakter en temperament
Een getrainde Mechelse herder is actief, vriendelijk, lief, beschermend, alert, intelligent en hardwerkend.
Een slecht of niet getrainde Mechelse herder kan heel wat schade aanrichten en psychologische problemen ontwikkelen wanneer er niet voldoende aandacht wordt aan besteed.
Het zijn uitermate geschikte honden om te gebruiken als waakhond of beschermingshond. Beschermen, bewaken, deelnemen aan militaire operaties is dan ook hun belangrijkste taak. Het zijn zeer instinctieve honden en kunnen zeer dominant zijn. Het is de taak van de eigenaar om te tonen wie er de controle heeft. Indien dit niet gebeurt dan neemt de hond zonder problemen controle. Dat is dan ook de hoofdreden waarom zoveel Mechelse herders in het asiel terechtkomen. En waarom mensen geen twee maar vijf keer moeten nadenken VOOR ze een Mechelaar in huis nemen.
Eens ze goed getraind zijn kunnen ze met gemak gehouden worden als huisdier en leveren ze geen problemen met kinderen. Integendeel, het zijn de meest loyale, gehoorzame, attentvolle en lieve honden die er zijn. Als ze getraind worden.

Waarom je geen Mechelse herder in huis moet nemen?
Zeker meer dan de helft van de mensen die een Mechelaar in huis nemen weten niet waar ze aan beginnen. Snel wordt de indruk gewekt dat de hond te wild is, te gevaarlijk en onbetrouwbaar. Daar kan de hond niks aan doen. Een Mechelaar is als een Duitse herder op doping. Dat is zijn natuur. En daar moet men als toekomstige eigenaar reeds van op de hoogte zijn.
Wil je een hond die de ganse dag op de bank hangt en braafjes ligt te slapen de ganse dag en nacht? Dan neem je beter een Bulldog of Chow Chow als je toch wat wilt genieten van het beschermingseffect dat een grotere hond met zich meebrengt.
Maar een Mechelse herder heeft beweging, discipline en training nodig. Dat wilt niet zeggen dat de hond perfect getraind moet zijn. Maar de hond moet voldoende gestimuleerd worden, zowel op fysiek als op mentaal vlak. En dit dient elke dag te gebeuren. Indien men deze kleine dingen niet kan verzekeren, want veel is het niet, 20 tot 30 minuten per dag kan meer dan voldoende zijn. Dan is een Mechelse herder in huis halen een zeer slecht idee, tenzij je elke maand nieuwe meubelen wilt kopen.

Als de Mechelaar geen werk heeft, zoekt hij zelf werk. En hij restaureert heel graag meubelen en bekleedt graag opnieuw de zetel.
Geef je hem elke dag wat tijd om te lopen, te denken, te werken. Dan zal hij van de zetel gretig gebruik maken om eventjes hallo te zeggen in dromenland.